VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Einde opkoopprogramma: beperkt effect op de hypotheekrente

Geplaatst op: 21-06-2018, 09:13:13

Twee belangrijke gebeurtenissen trokken vorige week volop de aandacht: de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore, en de bekendmaking door de Europese Centrale Bank (ECB) dat zij van plan is eind dit jaar te stoppen met het opkoopprogramma van overheidsleningen.

De week eindigde met het opleggen van invoerheffingen door Amerika op Chinese producten, waarna China tegenmaatregelen aankondigde. De rente op de kapitaalmarkt daalde donderdag en vrijdag naar een lage stand, na enkele wat rustigere dagen.

Einde opkoopprogramma: beperkt effect
Beleggers houden rekening met een beweeglijkere (volatielere) kapitaalmarktrente als gevolg van het stopzetten van het ECB opkoopprogramma per 1 januari 2019, mits de economische situatie stopzetting toelaat. Omdat beleggers eind vorig jaar al rekening hielden met een mogelijk einde, was de kapitaalmarktrente afgelopen december en januari reeds opgelopen naar het niveau van begin 2015. De gemiddelde hypotheekrente is in de afgelopen drie-en-een-half jaar door een lagere kostprijs en marge echter met maar liefst 1%-punt gedaald.

Grootbanken verhogen hypotheekrente, terwijl regiepartijen verlagen
In juni valt tot dusverre op dat de meeste verhogingen van de hypotheekrente afkomstig zijn van de grootbanken, terwijl met name regiepartijen en pensioenfondsen verlagingen doorvoeren. Afgelopen week verhoogden ABN AMRO (met labels Florius en Moneyou) en Achmea (Woonfonds, Centraal Beheer) hun tarieven. NIBC, Merius, MUNT, bijBouwe en NN voerden juist verlagingen door. Wellicht dat de grootbanken sneller hebben ingespeeld op het stijgen van de kapitaalmarktrente begin juni of het voorseizoen eerder hebben beëindigd. SNS Bank vormt een uitzondering met de tweede verlaging in een week. ABN AMRO en Florius trokken daarnaast de rentetarieven voor annuïteiten en lineair op de lange rentevaste perioden weer gelijk.

Doorstromers gebaat bij aanpassen en transparantie overbruggingstarieven
SNS Bank verlaagde afgelopen week de overbruggingsrente. Dat is bijzonder omdat rentetarieven voor overbruggingskredieten in de regel minder frequent worden aangepast dan hypotheekrentes. Enkele aanbieders hebben hun overbruggingsrentes zelfs voor het laatst in 2015-2016 gewijzigd. Door de verhitte woningmarkt en de gestegen huizenprijzen sluit meer dan de helft van de doorstromers op dit ogenblik een tijdelijke overbruggingsfinanciering. In de strijd om de consument passen geldverstrekkers momenteel dikwijls hun acceptatievoorwaarden aan, zoals de hoogte van de maximale overbrugging als de huidige woning nog niet is verkocht. Daarbij is evenwel een groot verschil zichtbaar in de rentes die daarbij in rekening worden gebracht, oplopend tot ruim 1,50%-punt. Voor doorstromers zou het daarom goed zijn als geldverstrekkers vaker hun overbruggingstarieven aanpassen aan de actuele risico’s op de woningmarkt. Daarnaast zou

Bron: www.eufin.nl van 21 juni 2018

Vorige pagina